Home » Skrivene posljedice pirotehnike: Cijena koju plaćamo

Skrivene posljedice pirotehnike: Cijena koju plaćamo

Piše Aldin Avdić
0 komentar
Foto: Anadolu Ajansi

Svjetlosni efekti praćeni snažnim ili manje snažnim eksplozijama, pirotehnička sredstva tradicionalno obilježavaju razne događaje, ali njihove posljedice često ostaju skrivene iza trenutne radosti. Dok se pripremamo za još jedan događaj praćen vatrometima i ostalim pirotehničkim sredstvima, vrijeme je da razmotrimo stvarne posljedice korištenja ovih eksplozivnih materijala.

1. Šta se dešava iznad nas? – Ptice gube svoj raj.

Nebeski vatrometi mogu biti spektakularni za nas, ali za ptice predstavljaju tihi gubitak. Intenzivna svjetla i zvukovi remete njihove migracije, a mnoge ptice, zbunjene i uplašene, postaju žrtve stresa i ozljeda koje mogu da imaju i smrtne posljedice.

2. Psi – Naši vjerni prijatelji

banner

Za pse i druge životinje, pirotehnika nije šarolika predstava, već izvor intenzivnog straha. Njihov strah od vatrometa rezultira stresom i tjeskobom, a mnogi se izgube ili ozlijede izlažući se prometnim nesrećama u pokušaju da pobjegnu od zvukova koje ne mogu razumjeti, a česti su slučajevi gdje pas u strahu ili neznanju zagrize petardu.

3. Ozljede koje se mogu izbjeći

Vatrometi nisu samo igra svjetlosti. Svake godine, djeca i stariji postaju žrtve neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Oni su najranjiviji, a ozljede ili strah koji proizlaze iz ovakvih događanja ostavljaju dugotrajne psihičke i fizičke posljedice.

4. Djeca s posebnim potrebama: Tihi borci

Za djecu sa posebnim potrebama, zvukovi i svjetla vatrometa mogu biti poput noćne more. Njihov svijet nema razumijevanja za iznenadne buke, a strahovi koje izaziva vatromet mogu trajati danima, čak i tjednima.

5. Zagađenje i zdravstveni uticaji

Hemijski spojevi koji se oslobađaju tokom vatrometa pridonose zagađenju zraka, a izloženost ovim supstancama može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, posebno za osobe s respiratornim problemima.

Dok svi žudimo za trenutkom radosti i oduševljenja, važno je razmisliti o cijeni koju plaćamo. Umjesto da zanemarimo ove skrivene posljedice, možemo li zajedno pronaći mirnije načine slavlja koja ne ostavljaju trag patnje iza sebe? Razmišljajmo o alternativama koje doprinose radosti svih članova naše zajednice.

Ostavite Komentar

Možda vam se svidja

blank
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00